Zaufało nam
20,000+ osób
Najlepsi specjaliści
50+ doskonałych lekarzy
Blisko Ciebie
3 placówki w Mosinie i okolicy
dietetyka

Dietetyka

61 819 22 72/71
502 199 340
660 456 568
669 464 699

Dietetyka

Mgr inż.

Małgorzata Mojzykiewicz

Główny obszar moich zainteresowań to zapobieganie powstawania otyłości, żywienie osób z cukrzycą oraz kobiet w okresie okołoporodowym. Swoją wiedzę i umiejętności zdobyte podczas codziennej pracy z Pacjentem pogłębiam poprzez dodatkowe uczestnictwo w rozmaitych szkoleniach i kursach z zakresu dietetyki i psychologii żywienia. Jestem Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.

  • dorośli i dzieci

Specjalizacje

Magister Inżynier
Dietetyk
Specjalista do spraw żywienia

Lokalizacja

  • ul. Konopnickiej 33
    Mosina

O mnie

W 2007 roku ukończyłam studia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, specjalność Dietetyka. Tematem mojej pracy magisterskiej była ocena wielkości pobrania płynów i stanu uwodnienia organizmu przy uwzględnieniu aktywności fizycznej w grupie diabetyków. 

Z myślą o najmłodszych Pacjentach w 2009 roku ukończyłam również studia podyplomowe z zakresu pedagogiki.

Więcej informacji – www.spec-dietetyk.pl

Praktyki szpitalne

  • Szpital Kliniczny im. Karola Jonschera Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Oddział pediatryczny
  • Wielospecjalistyczny Szpital Miejski im. Józefa Strusia w Poznaniu

Zakres usług

Indywidualne plany żywienia dla:

  • osób z nadwagą i otyłością
  • kobiet ciężarnych i karmiących
  • dzieci w różnych grupach wiekowych
  • osób z zaburzeniami odżywiania – bulimia, anoreksja, kompulsywne objadanie się
  • osób z różnymi jednostkami chorobowymi np. cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroby układu pokarmowego

Przebieg wizyty

Pierwsza wizyta trwa około 1 godziny, na której przeprowadzam dokładny wywiad dotyczący stanu zdrowia i żywienia ( m.in. zażywane leki, przebyte choroby, sposoby przygotowywania i pory spożywania posiłków, preferencje żywieniowe). Następnie dokonuję pomiarów jednym z najnowocześniejszych analizatorów firmy TANITA. W tym urządzeniu jest wykorzystana najnowsza technologia japońska polegająca na odczycie danych mierzonych metodą bioimpedancji elektrycznej (BIA).

Odczyt parametrów pomiarowych dla całego ciała zawiera:

– Masę ciała w kg
– Masę tkanki tłuszczowej w %
– Masę tkanki mięśniowej w kg
– Całkowitą zawartość wody w organizmie w %
– Masę kości w kg
– Wiek metaboliczny
– BMI
– Wskaźnik norm tłuszczu trzewnego ( na brzuchu)
– Wskaźnik dziennego zapotrzebowania na kalorie aby wyniki na analizatorze składu ciała były jak najdokładniejsze:
– Należy spożywać posiłki oraz napoje minimum 2 godziny przed wizytą
– Wysiłek fizyczny nie jest wskazany na ok. 6 godzin przed badaniem w poradni dietetycznej
– Do pomiaru tkanki tłuszczowej należy mieć pusty pęcherz
– Niewskazane są pomiary tkanki tłuszczowej u Pacjentów z rozrusznikiem serca, kobiet w ciąży oraz w czasie menstruacji. Dodatkowo oceniam również poziom aktywności fizycznej Pacjenta na podstawie badania wydolności oddechowej.

Dieta

Indywidualna dieta rozpisywana jest na okres dwóch tygodni (Pacjent otrzymuje jadłospis mailem lub pocztą po 3 dniach roboczych od wizyty). Po dwóch tygodniach od pierwszej wizyty zapraszam na wizytę kontrolną (około 30 minut) w celu weryfikacji osiągniętych efektów. Każdy Pacjent podczas trwania dietoterapii ma stały kontakt mailowy i telefoniczny z dietetykiem, a po jej zakończeniu otrzymuje wskazówki żywieniowe pomocne w codziennej diecie.